(untitled) (Eurasian Journal of Ecology, 2016)
В работе приведены результаты исследования влияние различных факторов окружающей среды, таких, как: температура, pH среды, содержание минеральных солей, ультрафиолетовое облучение на активность биосурфактантов полученных из штаммов углеводородокисляющих микроорганизмов Dietzia maris MB3. Изучена токсичность выделенных биоПАВ на следующих тест-культурах: зерно- вые (пшеница «Акм-Нива»), бобовые (горох «Substar») и овощные (редис «Аскания»). Dietzia maris MB3 көмірсутектотықтырғыш микроағзалардың штамдарынан бөлініп алынған биосурфактанттардың белсенділігіне қоршаған ортаның әртүрлі факторлардың: температура, ортаның рН-ы, минералды тұздардың құрамы, ультракүлгін сәлеленудің әсерінің нәтижелері келтірілген. Бөлініп алынған био ББЗ-дың келесі дақылдарға: дәнді-дақылдар («Акм-Нива» бидайы), бұршақ («Substar» асбұршағы) және көкөніс ( «Аскания» шалғамы) улылығы зерттелді.