(untitled) (Eurasian Journal of Ecology, 2016)
Работа посвящена комплексному исследованию промышленной площадки бывшего Актюбинского химического завода (АХЗ) им. С.М. Кирова и разработке путей снижения риска для объектов окружающей среды и здоровья населения. Были проведены комплексные полевые и лабораторные исследования уровня загрязнения почвы, дана пространственная характеристика распределения загрязняющих веществ на исследуемой территории. Проведена инвентаризация и паспортизация отходов, выполнено картирование мест и объектов размещения отходов производства. Разработана база данных GIS по материалам исследований. Дана оценка риска для здоровья населения. Разработаны инженерно-экологические и санитарно-эпидемиологические мероприятия по защите окружающей среды и охране здоровья населения в исследуемом районе. Жұмыс бұрынғы С.М Кировтың атымен аталған Ақтөбелік химиялық зауыттың (АХЗ) өнеркәсіптік алаңшығының кешенді зерттемесіне және нысандарға қоршаған орта және халықтың денсаулығына қауіп-қатерді төмендету жолын енгізуге арналған. Жердің ластану деңгейін анықтау үшін далалық және лабораториялық кешенді зерттемелер өткізілді, зерттелген аумақта, ластаушы заттардың жайылуы жөнінде кеңістік сипаттама берілген. Өндірістік қалдықтарды инвентаризациялау және паспорттандыру жүргізілді және өндірістік қалдықтардың орналасқан нысандарын және жерді картирование жасау орындалды. Зерттеу мәліметтері бойынша Дерекқор GIS өнделген. Халықтың денсаулығына тигізетін қауіп-қатердің әсеріне баға берілді. Қоршаған орта және халықтың денсаулығын қорғау үшін зерттелген ауданда инженерлік-экологиялық және санитарлы-эпидемиологиялық іс-шаралар әзірленді.