(untitled) (Eurasian Journal of Ecology, 2016)
Зерттеулердің көрсетуі бойынша тамшылатып суаруда биокөмір енгізілген нұсқада бақылау нұсқасымен салыстырғанда ылғал елеулі мөлшерде молырақ. Суарудың әр түрлі жағдайларында топыраққа биологиялық көмірді енгізу барлық дақылдар (қияр, картоп) бойынша ылғалды сақтайды. Микроартроподтардың фауналық құрамы, саны мен топырақта жайғасуы тәжірибе нұсқалары бойынша біркелкі емес, өте аз мөлшерде кездеседі. Зерттеудің бірінші жылы (2012 жылы) саны бойынша да, туыстық құрамы бойынша да Collembola басым жағдайға ие, ал зерттеудің екінші жылы (2013 жылы) сауытты кенелер – Oribatеi басым жағдайға ие, Collembola сирек және бірлі жарымды мөлшерде кездеседі. Спринклергік суармен салыстырғанда тамшылатып суару кезінде олардың саны көбірек. Результаты показали, что варианты с биоуглем при капельном орошении содержат значительно больше влаги, чем на контроле. Внесение биоугля в почву сохраняет влагу по всем культурам (огурцы, картофель) при различных условиях орошения. Фаунистический состав, численность и распределение их в почве по вариантам опытов неодинаковы, встречаются в малых количествах. По численности, так и по родовому составу преобладающее положение занимают панцирные клещи – Oribatеi, Collembola встречаются редко и единично. При капельном орошении их численность больше по сравнению со спринклерным орошением.