(untitled) (Eurasian Journal of Ecology, 2016)
Рост рыб является одним из показателей состояния среды их обитания. В связи с проблемами рационального использования водных ресурсов и сохранения разнообразия аборигенной фауны рыб региона были исследованы морфобиологические показатели разновозрастных выборок обыкновенной маринки Schizopyge curvifrons Heckel, 1838 из р.Арыстанды (бассейн р.Сырдарьи). В данной реке маринка обитает совместно с 8 аборигенными и 3 чужеродными видами рыб. Скорость линейно-весового роста обыкновенной маринки в р.Арыстанды в целом соответствует имеющимся данным для «карликовой», или «родниковой» формы из бассейна р.Талас. Выявленные большие индивидуальные различия между особями каждого возраста отражают большие различия в условиях обитания, существующих в малых реках Сырдарьинского бассейна. Балықтың жасы олардың қоректену ортасының көрсеткіш жағдайы болып табылады. Су ресурстарын оңтайлы пайдалану мен аймақтағы әртүрлі тұрғылықты балық фауналарын сақтау мәселелеріне байланысты әртүрлі жастағы кәдімгі қара балығының Schizopyge curvifrons морфобиологиялық сипаттамасы зерттелді. Аталған өзенде қарабалық аборигенді балықтардың 8 түрімен және бөгде балықтардың 3 түрімен бірге тіршілік етеді. Арыстанды өзеніндегі кәдімгі қара балығының линейлік – салмақтық өсу жылдамдығы толығымен Талас өзенінің бассейндегі «ергежейлі» және «туыстық» түрлеріндегі бар мәліметтерге сәйкес келеді. Сырдария бассейндегі кіші өзендерде тіршілік етуші әртүрлі жастағы түрлердің өзара айырмашылықтарын қоректену ортасына байланысты көрстетеді.