(untitled) (Eurasian Journal of Ecology, 2016)
Повышение урожайности пшеницы путем улучшения ее генотипа – одна из актуальных проблем сельского хозяйства. В настоящее время с использованием традиционных методов селекционно-генетических исследований, таких как беккроссная селекция, мутагенез и отдалённая гибридизация можно повысить результативность получения генетически улучшенных форм зерновых культур. Уровень фертильности гибридов мягкой пшеницы с диким видомс T. timopheevi зависит от направления скрещиваний и генотипа сорта. Дикие виды в качестве материнского компонента благоприятно влияют на высокий процент завязывания зерен. Бидайдың селекция үшін құнды белгілерін жақсартыдың бірден бір жолы, оның генотипін генетиканың соңғы тәсілдерін қолдану арқылы жақсарту. Қазіргі кезде әдеттегі селекциялық-генетикалық әдістермен қатар, беккросты селекция, алшақ будандастыру, эксперименталды мутагенез әдістерін бірге қолдану арқылы бидайдың құнды формаларын сұрыптап алуға мүмкіндік береді. Мақалада, морфологиялық маркеоленген изогенді линияларды алу және жұмсақ бидайды жабайы – T. timopheevii түрімен будандастыру нәтижесінде, буданды ұрпақтың фертилділігі шагылыстыру бағытына және сорттың генотипіне тәуелді екендігі анықталды.