(untitled) (Eurasian Journal of Ecology, 2016)
Энергияны игеру тиімділігі, қоғамның ғылымитехникалық және экономикалық әлуетінің даму деңгейінің индикаторы болып табылады. Қазақстан Республикасы көп мөлшерде отынэнергетикалық қорын жарататыны белгілі. 70% астам энергия қала ғимараттарының жылуына бөлінеді. Еуроодақ қатарындағы дамыған мемлекеттердің ғимараттарының жылуына тек 50% ғана республикамыздың барлық пайдаланған энергиясы болып келеді. Еуростандарт бойынша салынған ғимараттарды жай ғимараттармен салыстырғанда 5070% тиімдірек болып келеді. Мамандардың есебі бойынша Еуропаның ауа райы төмен мемлекеттері мен және жоғары энерго жарақтанған, материалдық өндірісімен, қызмет атқару және тұрмыс жағдайы биік АҚШ елімен салыстырғанда Қазақстан бір шаршы метрге төрт есе көп энергия шығындайды. Қазақстандағы электроэнергияны пайдалану деңгейі ЖІП бірлігі бойынша АҚШтан 2,5 есе, Германия және Жапон елдерінен 3,6 есе көп болып есептеледі. Эффективность использования энергии является своего рода индикатором научнотехнического и экономического потенциала общества, позволяющим оценивать уровень его развития. Экономика Республики Казахстан характеризуется высоким потреблением топливноэнергетических ресурсов. Более 70% от общего объема занимает отопление зданий. В развитых странах Евросоюза на отопление жилья приходится только 50% всей используе мой энергии. Энергоэффективные здания, построенные по евростандартам, сокращают потребление энергии на 5070%, по сравнению с обычными зданиями. Так, специалистами подсчитано, что на обогреводного квадратно гометра в Казахстане расходуется в четыре раза больше энергии, чем в других холодных странах Европы и в США – стране с высокой энерговооруженностью материального производства, сферы услуг и быта. Уровень потребления электроэнергии в расчете на единицу сопоставимого ВВП в Казахстане выше, чем в США в 2,5 раза, Германии и Японии – в 3,6 раза.