(untitled) (Eurasian Journal of Ecology, 2016)
В статье предоставлены 3-годичные данные (2012-2014 гг.) исследования по изучениювлияния минеральных удобрений на содержание минерального азота и подвижного фосфора на предгорной орошаемой темно- каштановой почве интенсивного овощного севооборота под культурой поздней капусты сорта Белоснежка. Пищевой режим темно- каштановой почвы при длительном и систематическом применении минеральных удобрений улучшается, увеличиваются подвижные формыпитательных веществ. Содержание минерального азота, подвижного фосфора преимущественно зависит от норм и доз применяемых удобрений и уровня потребления питательных элементов на создание урожая. Наибольшее количество питательных элементов в почве наблюдается весной. Мақалада 2012-2014 жж. Аралығындағы қарқынды көкөністі ауыспалыегістікте өсірілген кеш пісетінқырыққабат дақылының- Белоснежкасортына, тау алды суармалы көкөністі қара күңгірт топырағының минералды азот және жылжымалы фосфор құрамына минералды тыңайтқыштар әсерінің 3 жылдық зерттеу нәтижелері келтірілген. Минералды тыңайтқыштарды ұзақ әрі қарқынды түрде қолданғанда күңгірт қара қоңыр топырақтың қоректік режимі жақсарады және қоректік заттардың жылжымалы пішіндері ұлғаяды. Минералды азот пен жылжымалы фосфордың құрамы, өнім түзуге жұмсалған қоректік элементтердің деңгейімен мөлшеріне байланыстыболады. Топырақтағы қоректікэлементтердің ең көп мөлшері көктемде байқалады