(untitled) (Eurasian Journal of Ecology, 2016)
This work shows human health risk assessment, ecological adverse risk and sources of heavy metals in water of Yinma River. Heavy metals as Copper and Zinc in 17 water samples were determined. The average concentration of Copper was lower, 0.0117 mg/L, while Zinc was higher, 0.0270 mg/L. To evaluate the potential risk or human health risk and ecology, risk quotient (RQ) and hazard quotient (HQ) were employed. The calculated RQs and the HQs for ingestion and dermal adsorption were all smaller than 1, indicating little or no adverse impact of the heavy metals exposure on human health and ecology. The results suggested that the sources of heavy metals in the river water were primarily from vehicular emission, burning biomass and coal. Аталған жұмыс адам денсаулығы үшін қаупін бағалау, экологиялық қаупін және Инма өзеніндегі судағы ауыр металдардың көздерін сипаттайды. 17 су сынамаларында мыс және мырыш сияқты ауыр металдар анықталды. Мыстың орташа концентрациясы 0,0117 мг/л төмен болды, ал мырыштың концентрациясы 0,0270 мг/л жоғары болды. Әлеуетті қауіпті немесе адам денсаулығы үшін қауіпті және экологияны бағалау ушін әлеуетті коэффициент (RQ) және қауптілік факторы (HQ) пайдаланылды. Ішке қабылдау және адсорбция үшін есептелген RQs мен HQs шамалары анықталды, адам денсаулығы мен экология бойынша ауыр металдар әсері аз немесе жоқ қолайсыз әсер көрсетті, ол 1 төмен болды. Алынған нәтижелер өзенде негізінен ауыр металдардың көздері ретінде, биомасса мен көмір жағу, көлік құралдарының эмиссиясы екенін көрсетті.