(untitled) (Eurasian Journal of Ecology, 2016)
В статье проведены результаты 3годичных исследований по изучению влияния минеральных удобрений на продуктивность поздней капусты сорта Белоснежка. Установлено, что белокочанная капуста способ на формировать высокие урожаи кочанов, которые мо гут воз рас тать до 45 т/га. Применение минеральных удобрений на пред горной орошаемой темнокаштановой почве оказало положительное влияние как на урожайность, так и на качественные показатели изучаемой культуры. Качество капусты (со держание сухого вещества, общего сахара, аскорбиновой кислоты и нитратов) в большей степени за висело от доз и соотношений минеральных удобрений, чем от биологических особенностей сорта и условий года. Установлено, что исследуемая культура содержит безопасное для здоровья человека количество нитратов. Мақалада кеш пісетін қырыққабат (Белоснежка сорты) дақылының өнімділігі не минералды тыңайтқыштар әсерінің 3 жылдық зерттеу нәтижелері келтірілген. Қырыққабаттың кеш пісетін сорттары өте жоғары, 45 т/га дейін өнім бере алатыны анық талды. Минералды тыңайтқыштарды тау ал ды күңгірт қара қоңыр топырақ та қолдану, зерттелген дақылдың тек өнімі не ғана емес, сапасы на да оң әсер етеді. Қырыққабат сапасы (құрғақ зат, жал пықант, витамин С, нитрат мөлшерлері) сорттарының биологиялық ерекшеліктері және жылдық жағдайларына қарағанда көбінесе минералды тыңайтқыштардың дозаларына тәуелді болды. Зерттелген дақылдың құрамында адам ағзасына зиянкелтірмейтін нитрат иондарының мөлшері анықталды.