Симметриялы емес диметилгидразиннің арпа тұқымына геноулылық әсері.Генотоксичное действие несимметричного диметилгидразина на семена ячменя (Eurasian Journal of Ecology, 2016)
Арпа дәндеріне симметриялы емес диметилгидразиннің (СЕДГ) генотоксикалық әсері анықталды. СЕДГ концентрациясының жоғарылауына байланысты хромосомалық аберрациялардың деңгейістатистикалық сенімді деңгейде ӛсіп отырды. Хромосомалардың құрылымдық бұзылулары хроматидті, хромосомды, қослокусты үзілулер және микрофрагменттер түрлерінде болды. Бұл тұқым қуалау материалының клетканың барлық бӛліну кезеңдерінде зақымдалатынын дәлелдейді. Выявлено генотоксичное действие несимметричного диметилгидразина (НДМГ) на семена ячменя. С увеличением концентрации НДМГ наблюдалось статистически значимое увеличение уровня аберрации по сравнению с контролем. Спектр структурных нарушений хромосом был представлен как аберрациями хроматидного, хромосомного типов, а также изолокусными разрывами и микрофрагментами. Это свидетельствует о возможности поражения наследственного материала на всех стадиях клеточного цикла.
Keywords: гептил; арпа; мутация; хромосома; ракета отыны; ячмень; хромосом; ракетное топливо.