Использование промышленно значимых растений рода кермек в лекарственных целях.Кермек гмелина өндірістік мәнді өсімдіктерін дәрілік мақсатқа пайдалану (Eurasian Journal of Ecology, 2016)
В представленной статье отмечается приоритет использования растительного сырья, имеющего промышленные запасы на территории Казахстана. В качестве объекта исследования представленорастение кермек Гмелина (Limonium gmelinii), используемое для производства лекарственных препаратов, а именно субстанции «Лимонидин», выделяемой из корней данного растения в виде сухогоэкстракта, а также мази, сиропа и настойки с одноименным названием «Лимонидин». Вышеуказанные препараты введены в медицину как высокоэффективные лекарственные средства, обладающиеширотой терапевтического действия при малой токсичности, отсутствии аллергических и кумулятивных реакций. Бұл мақалада Қазақстан аумағындағы өндірістік қоры бар өсімдік шикізатын қолдану артықшылығы көрсетілген. Зерттеу нысаны ретінде дәрілік препараттарды, дәлірек айтқанда кермек Гмелина өсімдігінің тамырынан бөлінген құрғақ экстракт күйінде «Лимонидин» субстанциясын, сонымен қатар «Лимонидин» майын, шәрбетін және тұнбасын өндіруде пайдаланылатын кермек Гмелина өсімдігі алынды. Жоғарыда көрсетілген препараттар медицинаға улылық төмен болғанда терапевттік әсері ұзақ, аллергиялық және кумулятивті реакциялары жоқ, жоғары эффективті дәрілік заттар ретінде енгізілді.
Keywords: Limonium gmelinii; биохимический анализ; лекарственный препарат; субстанция; мазь; сироп; настойка; биологическая активность; биохимиялық зерттеу; дәрілік препарат; майы; шырыны; тұнбасы; биологиялық белсенділігі.