Количественный состав спор эндомикоризных грибов нижнего течения реки Или (урочище Кербулак).Іле өзені төменгі ағысының саңырауқұлағының эндомикоризалы спорасының сандық құрамы (Кербулак тоғайы) (Eurasian Journal of Ecology, 2016)
Количество спор эндомикоризных грибов, растительных ассоциаций нижнего течения поймы реки Или коррелирует с влажностью почвы: наибольшее количество спор было выявлено в точках с умеренным увлажнением (влажность почвы – 8,99%), наименьшее – в точках с дефицитным увлажнением (при влажности почвы 1,26-2,26%). Избыточное увлажнение (29,16%) также приводило к снижению количества спор в 2 раза, по сравнению с точкой, где увлажнение было умеренным (8,99%). Эндомикоризалы саңырауқұлақтар спорасының саны, Іле өзенінің төменгі ағысындағы өсімдіктер ассоциациялары, жердің ылғалдылығымен өзара байланысқа түйіседі. Спораның ең көп саны ылғалдығы орташа жерлерде (ылғалдығы 8,99%), ең төмені дымдау жетіспеушілігі бар жерлерде (ылғалдығы 1,26-2,26%), артық ылғалдану да споралар санын 2 рет төмендетеді.
Keywords: эндомикориза; споры грибов; р. Glomus и Gigaspora; влажность почвы; саңырауқұлақтың споралары; Glomus; Gigaspora; жердің ылғалдылығы