Влияние рекреационных нагрузок на состояние экосистем Иле-Алатауского национального парка (Северный Тянь-Шань).Іле Алатауы ұлттық паркінің (Солтүстік Тянь-Шань) экожүйесінің жағдайына демалыс орындары түсіретін салмақтың әсе (Eurasian Journal of Ecology, 2016)
В результате проведенных обследований территории Иле-Алатауского национального парка выявлены негативные последствия неумеренных рекреационных нагрузок, вызывающие деградацию растительных сообществ и экосистем Северного Тянь-Шаня. Іле Алатауы ұлттық паркінің аумағында жүргізілген тексеру жұмыстарының нәтижесінде демалыс орындары түсіретін үздіксіз салмақтың кедергілері байқалады, Солтүстік Тянь-Шаньның экожүйесіне және әсімдіктер бірлестігіне кері әсер етеді.
Keywords: рекреация; экосистема; растительность; Иле-Алатауский национальный парк; Северный Тянь-Шань; экожүйе; өсімдік; Іле Алатауы ұлттық паркі; Солтүстік Тянь-Шань.