Принципы экологического мировоззрения и устойчивое экоразвитие Республики Казахстан.Қазақстан Республикасының тұрақты экодамуы және экологиялық таным принциптері (Eurasian Journal of Ecology, 2016)
В статье отмечается, что фундаментальный, осмысленный характер современной экологической проблематики способствует формированию новой экологической парадигмы в современной науке. Такая парадигма предполагает развитие экологически релевантного мировоззрения, принципы которого могут внести существенный вклад в разработку концепции устойчивого экологического развития, разработанной в соответствии с философскими и научно-теоретическими принципами духовной эволюции, и могут стать своего рода мировоззренческой, этико-аксиологической и теоретико-методологической платформой для разработки новой концепции культурно-цивилизационного развития, перехода к стратегии «зеленой экономики» как мирового сообщества в целом, так и Республики Казахстан. Мақалада қазіргі экологиялық мәселенің іргелі, өмірмәнді сипаты заманауи ғылымда жаңа экологиялық парадигманың қалыптасуына ықпал ететіндігі көрсетілген. Мұндай парадигма принциптері тұрақты экологиялық дамудың концепциясын жасауға мүмкіндік беретін, рухани эволюцияның философиялық және ғылыми-теориялық принциптеріне сәйкес келетін, мәдени- өркениеттік дамудың жаңа концепциясын жасауға дүниетанымдық, этикалық-аксиологиялық жәнетеориялық-методологиялық платформа бола алатын, бүкіләлемдік қауымдастық, соның ішінде Қазақстан Республикасы да өтетін «жасыл экономика» стратегиясы үшін экологиялық релеванттыдүниетанымның дамуына мүмкіндік береді.
Keywords: экологиялық парадигма; «экологияландыру»; «этикаландыру»; экологиялық дүниетаным; руханилық; тұтастық принципі; тұрақты экодаму.