Қазақстан флорасындағы кірпібастар (Sparganiaceae Rudolph), Зостералар (Zosteraceae Dum.), Наядалар (Najadaceae Juss.), Елекшөптер (Juncaginaceae Rich.) тұқымдастарының туыстық және түрлік анықтағыш кілттері.Родовые и видовые ключи определения семейств: Е (Eurasian Journal of Ecology, 2016)
Берілген мақалада Қазақстан флорасындағы су өсімдіктері кірпібастар (Sparganiaceae Rudolph), зостералар (Zosteraceae Dum.), наядалар (Najadaceae Juss.), елекшөптер (Juncaginaceae Rich.) тұқымдастарыныңанықтағыш кілттері қазақ тілінде берілген. Оның ішінде: кірпібастар – Sparganiaceae Rudolph тұқымдасынан Sparganium L. – кірпібас туысының Сабақты к. – S. stoloniferum Buch.-Ham., Ұсақжеміс к. – S. microcarpum (Neum.) Celak., Жабайы к. – S. simplex Huds., Кіші к. – S. minimum Hill. – 4 түрінің, зостералар – Zosteraceae Dum. тұқымдасынан Zostera L. – зостера туысының Кіші з. – Z. minor (Cavol.) Nolte. 1 түрінің, наядалар –Najadaceae Juss. тұқымдасынан Najas L. – наяда туысының Теңіз н. – N. marina L., Дәнді н. – N. graminea Delibe., Кіші н. – N. minor All. 3 түрінің, елекшөптер – Juncaginaceae Rich. тұқымдасынан үштіс – Triglochin L.туысының Теңіз жағалық ү. – T. maritima L., Батпақ ү. – T. palustris L. 2 түрінің анықтағыш кілттері жасалды. В данной статье приведены ключи определителя семейств водных растении ежеголовковых (Sparganiaceae Rudolph), зостеровых (Zosteraceae Dum.), наядовых (Najadaceae Juss.), ситниковых (Juncaginaceae Rich.) в соответствии с современной таксономической системой на казахском языке. Составлена ключи определение ро-дов и видов семейства ежеголовковые – Sparganiaceae Rudolph род ежеголовка – Sparganium L. – 4 вида: S. stoloniferum Buch.-Ham., S. microcarpum (Neum.) Celak., S. simplex Huds., S. minimum Hill., семейства зостеровые – Zosteraceae Dum. род Zostera L. – 1 вида: Z. minor (Cavol.) Nolte., семейства наядовые – Najadaceae Juss.род Najas L. – 3 вида: N. marina L., N. graminea Delibe., N. minor All., семейства ситниковые – Juncaginaceae Rich. род Triglochin L. 2 вида: T. maritima L., T. palustris L.
Keywords: гүл сидам; қынапша; гүл шоғыры; гинофор; қосжынысты; даражынысты; масақ; күлтебас; жүйке; тілше; сағақ; қабысқан; жатаған; бір үйлі; екі үйлі; ұяшықты; тозаңдық; аналы; цветоножка; соцветие; обоеполые; однополые; колосок; мутовкқ аузы; гүл серігі