Тентек өзенінің ихтиофаунасына сипаттама.Характеристика ихтиофауны реки Тентек (Eurasian Journal of Ecology, 2016)
Тентек өзенінің ихтиофаунасы біз зерттеу жүргізген уақыт аралығында 4 тұқымдастың өкілдерінен: Balitoridae, Cyprinidae, Percidae және Eleotridae тұрып, өзен ихтиофаунасының үштен екі бөлігін аборигенді ихтиофауна құрады. Балықтар қауымдастығының алуантүрлілігі өзеннің төменгі аймағында кездескен. Бізбен жүргізілген зерттеулер Северцов талма балығының Nemacheilus sewerzowi Алакөл-Сасықкөл көлдер жүйесінде мекендейтіндігін растады. Амур шабағы Pseudorasbora parva өзеннің барлық аймағында кездесіп Тентек өзені үшін дағдылы түр болып есептеледі. Өзенде (бөтен түрлер белсенді тіршілік ететін өзенннің төменгі ағысында) бөтен және жыртқыш түрлердің болуына қарамастан аборигенді балықтар өзеннен өздерінің тіршілігіне қажетті қолайлы жағдайлар табады. Ихтиофауна реки Тентек на момент нашего исследования состояла из представителей 4 семейств: Balitoridae, Cyprinidae, Percidae и Eleotridae и на две трети была представлена аборигенными видами. Наибольшее разнообразие сообществ рыб выявлено в нижнем участке реки. Результаты проведенного исследования подтвердили обитание гольца Северцова Nemacheilus sewerzowi в бассейне Алаколь-Сасыккольской системы озер. Амурский чебачок Pseudorasbora parva в настоящее время стал обычным для реки Тентек видом, встречяясь вовсех исследованных нами ее участках. Несмотря на присутствия чужеродных видов и хищников, большинство аборигенных видов находят относительно благоприятные условия для своего существования даже в нижнем течение реки Тентек, активно осваиваемом видами-вселенцами.
Keywords: аборигенді түр; сирек түр; бөтен түр; ихтиофауна; қауымдастық; аборигенный вид; чужеродный вид; редкий вид; сообщество.