Алматы қаласының урбанофлорасының негізін құрайтын Күрделігүлділер Asteraceae тұқымдасының түрлері мен туыстарына талдау.Родовой и видовой анализ семейства Сложноцветные Asteraceae, которое составляет основу урбанофлоры г.Алматы (Eurasian Journal of Ecology, 2016)
Мақалада Asteraceae тұқымдасына жататын түрлер мен туыстарға қысқаша талдау берілді. Флоралық зерттеу А.К.Скворцовтың жалпыға бірдей қолданылып жүрген тәсілімен жүргізілді. Нәтижесінде қаланың әртүрлі аудандарына экспедиция ұйымдастырылды және мынадай парктерден гербарий жиналды: Орталық демалыс паркінен; 28 гвардияшы Панфиловшылар паркінен; Бірінші Президент атындағы паркінен; Фэмели демалыс паркінен; Т. Шевченко, Ж. Жамбыл және Т. Жароков, Морис Торез көшелерінің квадратында орналасқан Алма-лы ауданының паркінен; Құлагер ықшам ауданының қасындағы Жетісу ауданының паркінен; Баума атындағы шағын тоғайдан және 10 скверден жиналды. Бұдан басқа қаланың барлық бұрыштарын шығысынан батысқа, солтүстігінен оңтүстігіне дейін тегіс аралап шықтық. Маршрутпен жұмыс істегенде Алматы қаласының кар-та-схемасын және экологиялық картасын пайдаландық. Өсімдіктерді анықтағанда «Флора Казахстана», «Иллюстрированный определитель растений Казахстана» анықтағыштарын пайдаландық. Флора конспектісі Тахтаджянның системасы бойынша, ал туыстар мен түрлердің кейбір түзетулері С.К. Черепановтың жүйесіменжасалды. В статье приводится родовой и видовой анализ семейства Asteraceae, которое составляет основу урбанофлоры г.Алматы. Флористические исследования были выполнены в соответствии с общепринятыми методиками по Скворцову. При этом сбор гербария проводился в разных районах города: 1) Центральный парк культуры иотдыха; 2) парк имени 28 гвардейцев-панфиловцев; 3) парк имени Первого Президента; 4) парк Фэмели, парк 5) Алмалинского района (квадрат улиц Шевченко- Жамбыла-Жарокова-Мориса Тореза; 6) парк Жетысуского района возле микрорайона Кулагер; 7) роща имени Баума и несколько десятков скверов. Помимо этого сбор гербария проводился в других городских районах по направлению с севера на юг и с востока на запад. В ходе сбора гербария использовалась экологическая карта и карта-схема города Алматы. При определении растений использовалась «Флора Казахстана» и «Иллюстрированный определитель растений Казахстана».
Keywords: Урбанофлора; эндемик; тұқымдас; туыс; түр; семейство; род; вид