Шөл қосаяғының (Eremodipus lichtensteini Vinogr., 1927) қорегі және оның құм өсімдіктеріне тигізетін әсері.Питание тушканчика Лихтенштейна (Eremodipus lichtensteini Vinogr., 1927) и его влияние на песчанную растительность (Eurasian Journal of Ecology, 2016)
Зерттеу нәтижелері шөл қосаяғының (Eremodipus lichtensteini Vinogr., 1927) қорек құрамында 40-тан аса өсімдіктер түрінің түрлі мүшелері болатынын көрсетті. Олардың саны таралу аймағының батысынан (Қызылқұм– 30 түр) шығысына (Оңтүстік Балқаш өңірі – 46 түр) қарай артады. Аралас (тұқым-жапырақ) қоректі. Қорек құрамы жыл маусымдарына байланысты өзгереді. Қысқы ұйқыға қарай денесіне теріасты және ішмай түрінде май жинайды. Ол дене салмағының 15%-н құрайды. Шөл қосаяғы екінші қатардағы зиянкес болып табылады. Результаты исследования показывают, что в составе кормов тушканчика Лихтенштейна (Eremodipus lichtensteini Vinogr., 1927) встречаются различные органы более 40 видов пустынных растений. Их число увеличивается с запада (Кызылкум – 30 видов) на восток (Южное Прибалхашье – 46 видов). Питание смешанное (семена-ли-стья). Состав корма меняется по сезонам. Перед зимней спячкой накапливает подкожный и внутренний жир. Он составляет около 15% массы тела. Тушканчик Лихтенштейна является второстепенным вредителем песчаных пастбищ.
Keywords: қосаяқтар; шөл қосаяғы; қорегі; қорек құрамы; құм өсімдіктері; Солтүстік-шығыс Қызылқұм; Оңтүстік Балқаш өңірі; қысқы ұйқы; теріасты май; ішмай; екінші қатардағы зиянкес; тушканчики; тушканчик Лихтенштейна; питание; пустынные растения; Северо-восточный К