Распространение и запасы polygonum minus huds в Алматинской области.Рolygonum minus huds өсімдігінің Алматы облысында таралуы және қоры (Eurasian Journal of Ecology, 2016)
Данная работа посвящена изучению двух популяций Polygonum minus Huds., которые были обнаружены: точка №1 – Енбекшиказахский район Алматинской области, пруд Комсомол ниже поселка Космос (южная часть берега); координаты по GPS-навигации N 43030.561/ и E 077014.815´, высота над уровнем моря 589 м, дурнишниково-горцевая ассоциация, проективное покрытие 100%, почва аллювиально-луговая; точка №2 – Енбекши-казахский район Алматинской области, заболоченные места возле реки Жарсу по дороге от поселка Казаткомв поселок Колди (Прудхоз), координаты по GPS-навигации N 43038.227/ и E 077048.441/; высота над уровнем моря 523 м, злаково-кобрезиево-горцевая ассоциация. Проективное покрытие 100%, почва аллювиально-лугово-болотная. В задачи исследования входило изучение флористического состава растительности и определениезапасов лекарственного растительного сырья указанного вида. Описание растительности было проведено в соответствие с общепринятыми методами полевой геоботаники, а определение запасов лекарственных растений (площадь зарослей, урожайность и возможная ежегодная заготовка) проводилось по методикам А.И. Шретера, А.И.Положий, Л.П.Ашмарина [1-3]. В результате работы были исследованы две популяции Polygonum minus, проведены геоботаническое и флористическое описания сообществ, собраны видовые гербарные образцы и установлены сырьевые запасы лекарственного сырья в Алматинской области. Бұл жұмыс polygonum minus Huds өсімдігінің екі популяциясын зерттеуге арналған. Олар екі жерде кездесті: №1 нүкте Алматы облысы Еңбекшіқазақ ауданына қарасты Космос елді мекенінен төмендеу Комсомол су қоймасының оңтүстік жағалауынан табылды. GPS навигатордың көрсетуі бойынша координаты мынадай N43030.561´ және E 077014.815´, теңіз деңгейінен биіктігі 589 м, ошағанды – таранды өсімдіктер қауымдастығы, жердің бетін 100% жауып тұрады, топырағы аллювиальды – шалғынды; №2 нүкте Алматы облысы Еңбекшіқазақ ауданы, Казатком елді-мекенінен Көлді (Тоған) елді мекеніне қарай жүретін жолдың бойындағы, Жарсу өзеншесінің маңындағы батпақты жер, GPS навигатордың көрсетуі бойынша координаты мынадай N 43038.227/ және E 077048.441´; теңіз деңгейінен биіктігі 523 м, астықтұқымдасты- кобрезиялы- тарандыөсімдіктер қауымдастығы. Жердің бетін өсімдік 100% жауып жатыр. Топырағы аллювиальды – шалғынды– батпақты. Зерттеу жұмысының алдына қойылған міндеттерге өсімдіктер жабынын флоралық құрамынзерттеу және аталған өсімдік түрінің шикізат қорын анықтау жатады. Өсімдіктер жабынын сипаттау «Полевая геоботаника» кітабындағы кеңінен қолданып жүрген тәсілмен жүргізілді. Дәрілік өсімдіктердің қорын анықтау (қопаның жер көлемін, өнімділігін және жылдық дайындалатын мөлшерін) А..И. Шертер, А.И. Полоий, Л.П.Ашмариналар ұсынған тәсілдермен жүргізлді. Жұмыста Polygonum minus өсімдігінің екі популяциясы зерттелді, өсімдіктер қауымдастықтарына геоботаникалық және флористикалық сипаттамалар жүргізілді, гербарий жиналды және Алматы облысындағыосы түрдің дәрілік шикізатының қоры анықталды.
Keywords: Polygonaceae Juss.; Polygonum minus Huds.; лекарственное растение; растительная ассоциация; запасы сырья; Polygonaceae Juss; Polygonum minus Huds; дәрілік өсімдік; өсімдіктер қауымдастығы; шикізат қоры.