Сравнительная морфобиологическая характеристика обыкновенной плотвы (Rutilus rutilus; Cypriniformes; Actinopterygii) из рек Нура и Лен.Нура және Лена өзендеріндегі кәдімгі тортаның (Rutilus rutilus; Cypriniformes; Actinopterygii) салыстырмалы морфобиологи (Eurasian Journal of Ecology, 2016)
Изучение морфологической изменчивости рыб в различных условиях обитания важно для разработки системы ихтиомониторинга. Проведено сравнительное изучение плотвы Rutilus rutilus (Linnaeus, 1758) из рек Нура и Лена по 9 счетным и 28 пластическим признакам. Выявлены различия по многим сравнивавшимся признакам. Значительная изменчивость счетных признаков у плотвы из Нуры и изменение обмена веществ в сторону жиронакопления, отражают интенсивное антропогенное воздействие на экосистему данной реки. Полученныерезультаты свидетельствуют о широких адаптивных возможностях обыкновенной плотвы. Әртүрлі жағдайда тіршілік ететін балықтардың морфологиялық өзгергіштіктерін зерттеу ихтиомониториг системасын өңдеуде маңызы жоғары. Нура және Лена өзендеріндегі тортаның Rutilus rutilus (Linnaeus, 1758) сандық 9 және пластикалық 28 белгілері бойынша салыстырмалы зерттеу жүргізілді. Көптеген салыстырған белгілерден өзгерістер анықталды. Нурадан зерттелген торта балығының сандық көрсеткіштерінің өзгеруі мен зат алмасуы майжинақталуына қарай өзгерген, бұл көрсетілген өзеннің экосистемасына антропогендік әсердің қарқынды екенін көрсетеді. Алынған нәтижелер кәдімгі тортаның бейімделушілігінің кең екенін көрсетеді.
Keywords: морфобиология; плотва; экоморфология; признак; изменчивость; антропогенный; торта; белгілер; өзгрегіштік; антропогендік