Экспертная оценка состояния плотвы (Rutilus rutilus; Cypriniformes; Actinopterygii) и среды ее обитания на казахстанском участке р.Сырдарьи.Тортаның (Rutilus rutilus; Cypriniformes; Actinopterygii) Қазақстан аймағындағы Сырдария өзенінде тіршілік етету ор (Eurasian Journal of Ecology, 2016)
На казахстанском участке р.Сырдарьи были исследованы содержание пестицидов в воде и мышцах плотвы Rutilus rutilus и сазана Cyprinus carpio, различных ионов в грунтах, морфобиологические показатели плотвы. Наиболее часто в мышцах рыб обнаруживались пестициды линдан, гептахлор, альфа и бета эндосульфан. В грунтах всех рассмотренных экосистем концентрация аммония была выше, чем 3 мг/кг, что указывает на достаточное содержание азота. Удельная доля натрия (SAR-индекс) была высока в затопленных грунтах разныхбиотопов. Несмотря на загрязнение среды обитания, плотва остается многочисленным видом рыб, состояние ее популяции оценивается как относительно благополучное. Қазақстан аймағындағы Сырдария өзеніндегі тортаның морфобиологиялық көрсеткіштері, топырақтарындағы әртүрлі иондардың, судағы және торта мен сазанның бұлшық еттеріндегі пестициттердің құрамы зерттелді. Линдан, Гептахлор, Эндосульфан альфа және бета пестициттері балықтардың бұлшық еттерінде жиі кездесті. Қарастырылған барлық экосистемалардың топырақтарында аммонидің концентрациясы 3 мг/кг қарағанда жоғары, бұл азоттың құрамының көп екенін көрсетеді. Натридің (SAR-индекс) үлесі әртүрлі биотаптардағы тапталған топырақтарда жоғары болды. Тіршілік ортасының ластануына қарамастан торта көп кездесетін балық түріне жатады, оның популяциясының жағдайы салыстырмалы жақсы деп бағаланады.
Keywords: пестициды; плотва; сазан; антропогенный; асимметрия; морфопатология; пестицидтер; торта; антропогенді