Разнообразие семейства Ditrichaceae Limpr. Казахстана.Қазақстандағы Ditrichaceae Limpr тұқымдасының алуантүрлілігі (Eurasian Journal of Ecology, 2016)
Проведен анализ мхов семейства Ditrichaceae Limpr. Казахстана. Выявлено разнообразие мхов семейства Ditrichaceae, представленное 4 родами и 5 видами. Из них в Тянь- Шане выявлено 5 видов (в том числе в Кетменьтау – 1, Заилийском Алатау – 3, а в Кунгей Алатау – 5 видов); В Арало-Каспии – 1, в Прибалхашье –1, в Центральном Казахстане – 1, В Джунгарском Алатау и в Казахстанском Алтае – по 3 вида. Впервые для казахстанских видов данного семейства составлены ключи определители. Рассмотрены вопросы экологии и географии. Во флоре мхов семейства выделены 3 экологические группы (мезофиты, ксерофиты и ксеромезофиты), с преобладанием мезофитов (50 % от общего числа видов). Выявлено всего 2 географических элемента (арктоальпийский и космополитный) с доминированием арктоальпийского (80 % от общего числа видов). Қазақстандағы Ditrichaceae Limpr тұқымдасының мүктерінің талдауы жүргізілді. Ditrichaceae тұқымдасының мүктерінің түрлері анықталды, олар 4 туыс және 5 түрмен көрсетілген. Олардың ішінде Тянь- Шаньда 5 түр (оның ішінде Кетментауда – 1, Іле Алатауында – 3, ал Күнгей Алатауында – 5 түр); Арал-Каспий аймағында– 1, Балқаш маңында – 1, Орталық Қазақстанда – 1, Жоңғар Алатауы мен Алтайдың Қазақстандық бөлігінде 3 түрден анықталған. Осы тұқымдастың қазақстандық түрлеріне алғаш рет кілт-анықтамалар құрастырылды.Экология мен географияның сұрақтары қарастырылды. Тұқымдастың мүктерінің флорасында 3 экологиялық топ анықталды (мезофиттер, ксерофиттер және ксеромезофиттер), кең таралғаны – мезофиттер (түрлердің жалпы санының 50 %-і). 2 географиялық элемент анықталды (арктоальпілік және космополитті), арктоальпілік түрібасым боп келеді (түрлердің жалпы санының 80%-і).
Keywords: семейства Ditrichaceae; мезофиты; ксерофиты; ксеромезофиты; арктоальпийский; космополитный; Ditrichaceae тұқымдасы; мезофиттер; ксерофиттер; ксеромезофиттер; арктоальпілік; космополитті