Арпа дәндерін молибденнің ерітіндісінде прайминг әдісімен өңдеудің артықшылықтары.Преимущество метода прайминга при обработке зерна в молибденовом растворе (Eurasian Journal of Ecology, 2016)
Прайминг әдісінің артықшылығына кӛз жеткізу үшін, зерттеуге ӛңірлерден аса тұздалған, орташа тұздалған және тӛмен тұздалған топырақтар алынды. Қазақстанның әртүрлі деңгейде тұзданған аймақтарынан алынған топырақтарда себер алдында праймингпен ӛңделген және ешқандай ӛңдеу жүргізілмеген арпа дәндерін ӛсірдік. Нәтижесінде, прайминг әдісімен дәнді ӛсірер алдында қажетті микроэлементпен қанықтыру ӛсімдік үшін егісті сол элементпен тыңайтпай-ақ қоюға мүмкіндік берді. Екінші жағынан, тұқымдық дәнді себер алдында кӛп мӛлшерде прайминг әдісімен ӛңдеу қаржы жағынан ӛте арзан, іске асыру тұрғысынан ӛте оңай және экологиялық тұрғыдан таза технология болып табылады. Хорошо известно, что сульфат и молибдат в клетки корней транспортируются одним и тем же белком-переносчиком клеточной мембраны. Поэтому, в случае высокой концентрации сульфата в почве (сульфатное засоление) происходит конкуренция между сульфатом и молибдатом за поглощения клетками корней и это приводит к дефициту молибдена для растений. Предпосевной прайминг семян ячменя в растворе молибдата позволяет обходить такой дефицит молибдена. Молибден, аккумулированный во время праймингатранспортируется в проростки и корни, обеспечивая их этим металлом.
Keywords: прайминг; фермент; топырақ; молибден; молибдат; почва