Алматы қаласының экологиялық-гигиеналық жағдайына 1 курс студенттерінің жүрек –қантамырлар жүйе қызметінің бейімделу үрдісі.Адаптация сердечно-сосудистой системы студентов 1 курса к эколого-гигиеническим условиям г. Алматы (Eurasian Journal of Ecology, 2016)
Спортшы студенттермен спортпен шұғылданбайтын 1 курс студенттердің гемодинамикалық жүйесінің физикалық жүктемеге дейінгі және кейінгі күйіндегі көрсеткіштері зерттелді. . Қан қысымы Коротков әдісі арқылы анықталды. Гемодинамикалық көрсеткіштері қабылданған есептеу әдістерімен анықталды. Жаттығулардың әсерінен спортпен шұғылданатын студенттердің спортпен шұғылданбайтын студенттерге қарағанда бейімделу көрсеткіштері жоғары болды. Исследованы показатели гемодинамической системы до физической и после физической нагрузки студентов 1-го курса, которые занимаются спортом и не занимаются спортом. Давление определяли методом Короткова. У студентов, занимающихся спортом по сравнению со студентами не занимающихся спортом уровень адаптации к физическим нагрузкам выше.
Keywords: жүрек соғу жиілігі; степ-тест; физикалық жүктеме; артерияның систолалық қысымы; артерияның диастолалық қысымы; қанның минуттық көлемі; частота сердцебиения; физическая нагрузка; артерияльно систолическое давление; артерияльно диастолическое давле