К изучению заболеваний осетровых в рыбоводческих хозяйствах Жаркентского региона.Жаркент аймағындағы балық шаруашылықтарында бекіре балығы ауруларын зерттеу (Eurasian Journal of Ecology, 2016)
Приведены литературные данные, а также результаты исследований по различным болезням рыб вообще и осетровых в частности. От болезней не застраховано ни одно рыбоводческое хозяйство. При создании определенных благоприятных условий заболевание может возникнуть в любом хозяйстве. Оно может начаться во время любого цикла развития рыбы (от икры до товарного состояния). Поэтому важно знать основные вопросы ихтиопатологии, диагностику, меры профилактики и лечения болезней осетровых рыб. Жалпы балықтардың, әсіресе бекіре балықтардың әртүрлі аурулары жөнінде әдеби деректер мен зерттеу нәтижелері келтірілген. Аурудан ешбір балық шаруашылығы сақтандырылмаған. Белгілі бір қолайлы жағдай туындаған кезде кез келген шаруашылықта ауру өрбиді. Ауру балық дамуының (уылдырықтан тауарлық күйге дейін) әр кезеңінде туындауы мүмкін. Осы себепті ихтиопатологияның негізгі мәселелерін, бекіре балық ауруларының диагностикасын, алдын алу және емдеу шараларын білген жөн.
Keywords: осетроводство; аквакультура; болезни рыб; инфекционные болезни; вирусные болезни; паразитарные болезни; алиментарные болезни; бекіре балық шаруашылығы; балық аурулары; инфекциялық аурулар; вирустық аурулар; паразитарлық аурулар; алиментарлық