Әл-Фараби атындағы ҚазҰУ студенттерінің сыртқы тыныс алу көрсеткіштеріне гипоксиялық-гиперкапниялық жаттығудың әсерін зерттеу.Иccледование влияния гипоксически- гиперкапнических тренировок на функцию внешнего дыхания КазНУ им. аль-Фараби (Eurasian Journal of Ecology, 2016)
Студенттердің қалыпты жағдайдағы тыныс алу жүйесінің функционалдық жағдайы зерттелді. Жүйелі түрде орындаған гипоксиялық-гиперкапниялық жаттығуларының әсерінен организмнің резервтік мүмкіншіліктері ұлғаятыны белгілі.Жаттығулардың әсерінен студенттердің тыныс алу жүйесінде біршама өзгерістер байқалды.Біздің зерттеулер бойынша гипоксиялық-гиперкапниялық жаттығулардан кейін сыртқы тыныс алу көрсеткіштерінің жоғарлауы байқалып,қалыпты жағдайда студенттердің тыныс алу жүйесінің бейімделу мүмкіншілігі қанағаттанарлықтай бағаланды. Исследовали функциональное состояние внешнего дыхания у студентов, занимавшихся гипоксически-гипер-капническими тренеровками в состоянии покоя и после дозированной физической нагрузки. Известно, что под влиянием систематических дыхателных и физических упражнений увеличиваются резервные возможно-сти организма. У студентов, занимавшихся гипоксически-гиперкапническими урпажнениями, по сравнению со студентами не занимающимися гипоксически-гиперкапническими упражнениями показатели выше. В результате наших исследований выявлено увеличение параметров внешнего дыхания у студентов занимающихсягипоксически-гиперкапническими упражнениями.
Keywords: сыртқы тыныс алу; тыныс алу жиілігі; тыныс алу көлемі; дем алудың резервтік көлемі; дем шығарудың резервтік көлемі; өкпенің тіршілік сиымдылығы; тыныс алудың минуттық көлемі; внешнее дыхание; частота дыхания; дыхательный объем; жизненная емкость лёгких; ми