Студенттердің оқу үрдісіне бейімделуінің психо-физиологиялық көрсеткіштері.Психо-физиологические показатели адаптации студентов в процессе обучения (Eurasian Journal of Ecology, 2016)
Мақалада жоғары оқу орнында оқитын І және ІІІ курс студенттірінің оқу үрдісі барысында ағзаларының физиоло- психологиялық көрсеткіштерінің өзгеруі мен оқу үрдісіндегі жаңа талаптарға бейімделу ерекшелікттеріқарастырылды. Бұл ретте жоғары жүйке жүйесінің қызметік күйлері, антропометриялық көрсеткіштер мен тыныс алу жүйесі және психо-эмоционалды жағдайлары зерттелінді. В статье рассматривается изменение физиоло-психологических показатели организма студентов І и ІІІ курсов в процессе обучения в условиях Высшей учебной заведении и адаптации к новым требованиям учебного процесса. При этом изучались состояния высшей нервной деятельности, антропометрические показатели и психо- эмоциональные состояние и дыхательная система.
Keywords: антропометрия; өкпенің тіршілік сыйымдылығы; гемодинамика; вервек көрсеткіші; экстроверсия; интроверсия; нейротизм; нейротизм.