Тағамдық қоспалардың адам денсаулығына әсері.Влияние пищевых добавок на здоровье человека (Eurasian Journal of Ecology, 2016)
Мақалада тағам қоспаларына анықтама беріліп, азық түлік өндірушілерінің тағамдық қоспаларды кеңінен пайдалану себебін қарастырады. Тағамдық қоспалардың атқаратын технологиялық қызметтері негізінде классификациясы көрсетіледі. Анықталғандай рұқсат етілген тағамдық қоспалар адам денсаулығына қауіпті емес, алайда кейбіреулері алғашында байқалмайтын аллергиялық реакцияларды немесе басқа да жағымсыз әсерлерді тудыруы мүмкін. Адам денсаулығы үшін зиянды тағамдық қоспалардың кестесі келтіріледі. Осындай қоспларды тағамда қолдану тек арнайы тексерістен кейін ғана мүмкін. Азық түлікте тағамдық қоспаны пайдалану кезінде қауіпті дәрежесінен аспай, тағамдық құндылығын жоғалтпау тиіс. Осылайша адам ағзасына кез келген химиялық заттың, сонымен қоса тағам қоспаларының әсері, ағзаның жеке ерекшелігіне сонымен қатар зат мөлшеріне де байланысты. В статье дано определение пищевым добавкам, рассмотрены причины широкого использования пищевых добавок производителями продуктов питания. Приводится классификация пищевых добавок, основанная на их технологических функциях.. Установлено, что разрешенные к применению пищевые добавки не опасны дляздоровья человека, однако некоторые из них способны вызвать аллергическую реакцию или другие побочные эффекты, которые не сразу проявляются. Приводится таблица вредных для здоровья людей пищевых добавок. Использование добавок возможно только после проверки их безопасности. Внесение пищевых добавок не должно увеличивать степень риска, возможного неблагоприятного действия продукта на здоровье потребителя, а также снижать его пищевую ценность. Влияние любого химического вещества, в том числе и пищевых добавок, на организм человека зависит как от индивидуальных особенностей организма, так и от количествавещества.
Keywords: адам денсаулығы; тағамдық қоспалар; тағамдық бояғыштар; консерванттар; антиоксиданттар; стабилизаторлар; эмульгаторлар; классификацияланбаған қосымшалар; биокатализаторлар; здоровье человека; пищевые добавки; пищевые красители; консерванты; антиоксиданты