Новые методы повышения энергоэффективности систем кондиционирования в офисных зданиях. Кеңсе ғимараттарындағы кондиционирлеу жүйесінің энергоэффективті көтермелеуінің жаңа әдістері. (Eurasian Journal of Ecology, 2016)
Сегодня энергоэффективность стала одной из важнейших характеристик любого проекта. Энергосберегающей технике и технологиям посвящаются целые главы технико- коммерческих предложений, а в проектной документации энергосберегающим решениям отводят отдельный раздел с подробными описаниями и расчетами. Проблема энергосбережения особенно актуальна для систем кондиционирования центров обработки данных (ЦОД), холодильная мощность которых может достигать десятков МВатт. Кондиционирование воздуха является автоматическим поддержанием в закрытых помещениях всех или отдельных параметров воздуха (температуры, относительной влажности, чистоты, скорости движения воздуха) с целью обеспечения оптимальных метеорологических условий, наиболее благоприятных для самочувствия людей, ведения технологического процесса, обеспечения сохранности ценностей. Бүгінгі күнде энерготиімділік әр жаңа жобаның ең маңызды мінездемесі болып келеді. Энергия үнемдеуші техникаға және технологияларға технико- коммерцияның толық басылымдары арналады, ал жобалық құжаттамасында энергия үнемдеудің шешіміне толық сипаттамалар және есептер үшін бөлек тарау бөлінген. Энерготиімділік мәселесі желгіштеу жүйесіндегі деректердің өндеу орталығында (ДӨО) айрықша орын алады, тоңазытқыш алымдылығы ондаған мегаватқа дейін жетеді. Ауаны желгіштеу мәселесі жабық бөлмелерде ауаның бәрін немесе ауаның бөлек параметрлерін сақтап қалу (температура, салыстырмалы ылғалдылық, тазалық, ауаның қозғалу жылдамдығы) адамдардың денсаулығы үшін, оптималдық метерологиялық шарттармен қамсыздандыру, технологиялық үдерісті енгізу мақсатпен істеледі.
Keywords: энергоэффективность; энергосбережение; система кондиционирования; кондиционирование воздуха; вентиляторы; вентиляторные конвекторы; энерготиімділік; энерго үнемдеу; желгіштеу; ауаны желгіштеу жүйесі; вентиляторлық конвектор; тоңазытқыш