Современное экологическое состояние Тениз-Коргалжынских озер по гидрохимическим и токсикологическим показателям.Теңіз-Қорғалжын көлдер жүйесінің гидрохимиялық жəне токсикологиялық көрсеткіштері бойынша қазіргі экологиялық жағдайы (Eurasian Journal of Ecology, 2016)
Показано, что по сравнению с 2005 г., в 2012 г. в условиях маловодности в основных озерах нижнего течения реки Нуры на территории биосферного резервата Коргалжын существенно возросла мине-рализация воды и повысилось содержание растворимых соединений железа меди, никеля, хрома и фторидов. 2005 жылмен салыстырғанда 2012 жылғы Нұра өзенінің төменгі ағысы Қорғалжын биосфералық қоры территориясы негізгі көлдері су деңгейі төмендеуі жағдайында су минерализациясы айтарлықтай көтерілді жəне темір, мыс, қалайы, хром жəне фторидтер ерігіш қоспалары жоғарыболғандығы көрсетілген.
Keywords: биосферный резерват Коргалжын; Тениз-Коргалжынские озера; гидрохимические показатели; тяжелые металлы; нефтепродукты; фенолы; фториды; биосфералық қор Қорғалжын; Теңіз-Қорғалжын көлдері; гидрохимиялдық көрсеткіштер; ауыр металдар; мұнай өнімдері; фенолдар