Изучение влияния водорастворимой фракции нефти на развитие эмбрионов полосатого данио (Danio rerio).Danio rerio эмбриондарының дамуына мұнайдың суда еритін фракцияларының əсерін зерттеу (Eurasian Journal of Ecology, 2016)
В работе представлены результаты эксперимента по изучению влияния водорастворимых фракций нефти (месторождение Каракудук) на развитие зародышей полосатого данио (Danio rerio) in vivo. Показано, что воздействие водорастворимой фракции нефти в концентрациях 10%, 30% и 50% от объема среды приводит почти к 100% смертности эмбрионов до стадии 24 ч.п.о. при всех исследуемых концентрациях. Задержка и нарушения развития начинаются со стадии хвостовой почки (10 ч.п.о.), гибель зародышей наступает в последующие несколько часов. Бұл жұмыста in vivo жағдайында жолақ Danio rerio ұрығының дамуына мұнайдың (Қарақұдық) суда еритін фракцияларының əсерін тəжірибе арқылы зерттеп, нəтижелері ұсынылып отыр. Зерттеунəтижелері көрсеткендей мұнайдың суда еритін фракцияларының 10%, 30% жəне 50% көлемдегі концентрациялары 24 сағат кезеңіндегі эмбриондардың 100% өліміне алып келді. Дамудың бұзылуымен тоқталуы құйрық бүршігі жағынан басталып, бірнеше сағат ішінде эмбриондардың өліміне алып келді. Мұнайдың суда еритін фракцияларының 10% концентрациясының əсері ерте органогенезкезеңіндегі өліміне алып келді.
Keywords: водорастворимые фракции нефти; эмбрионы; полосатый данио (Danio rerio); эмбриотоксичность; мұнайдың суда еритін фракциялары; эмбриондар; Danio rerio; эмбриоулылық