Study of antimicrobial activity of leaf extracts of stevia

  • T. D. Mykasheva Әл-Фараби атындығы Қазақ ұлттық университеті
  • R. Zh. Berzhanova Әл-Фараби атындығы Қазақ ұлттық университеті
  • S. Sh. Asrandina Әл-Фараби атындығы Қазақ ұлттық университеті
  • E. T. Estemesova Әл-Фараби атындығы Қазақ ұлттық университеті
  • A. Nesterova Әл-Фараби атындығы Қазақ ұлттық университеті
  • Sh. kenjebayeva Әл-Фараби атындығы Қазақ ұлттық университеті
  • T. k. Alieva Әл-Фараби атындығы Қазақ ұлттық университеті
  • A. Tashimbaeva Әл-Фараби атындығы Қазақ ұлттық университеті

Abstract

The results of studies on the antimicrobial activity of 11 different extracts of stevia. The effectiveness of antimicrobial activity of extracts from Stevia plants depends on the availability of biologically active substances. Preparations obtained by using as an extractant, 40% ethyl alcohol (sample 2) based on fresh concentrated extract (Sample 9) and concentrate fresh sheet (sample 4) exhibit high antimicrobial activity against the test micro-organism cultures. An assessment of the biological activity of extracts obtained from the leaves of stevia on the growth and development of bacteria. Found that only 24 hours after exposure extracts plotost cell population reduced by 2-3 times.

References

1 Brunella Carratu, Elisabette Sanzini. Sostanze biologicamente attive presenti negli di origine vegetali // Ann Ist Super Sanira 41 (1). – 2005. – P. 7-16.
2 Vivek k. Gupta, Atiya Fatima, Uzma Faridi. Antimicrobial potential of potential of Glycyrrhiza glabra roots // Jornal of ethnopharmacology. – 2008. – №116. – P. 377- 380.
3 Feresin G. E., Tapia A. A., Bustos D. A. Antibacterial activity of some medicinal plants from San Juan, Argentina // Fitoterapia. – 2000. – Vol. 71. – P. 429-432.
4 Antimicrobial activity of 20 plants used in folkloric medicine in the Palestinian area / M. S. Ali-Shtaych, Reem M. R. Yaghmour, Y. R. Faidi, khalid Salem, M. A. Al-Nuri // Journal of Ethnopharmacology. – 1998. – Vol. 60. – P. 265–271.
5 Wolwer-Riech U The leaves of Stevia rebaudiana (Bertoni), their constituents and the analyses thereof: a review // J Agric Food Chem. – 2012 - Feb 1; 60(4):886-95. Epub 2012 Jan 24.
6 Изменения в таксономии и номенклатуре бактерий // Клиническая микробиология и антимикробная химиотерапия. – 2004. – Т. 6. – №1. – С. 4 - 9.
Published
2016-01-14
How to Cite
MYKASHEVA, T. D. et al. Study of antimicrobial activity of leaf extracts of stevia. Eurasian Journal of Ecology, [S.l.], v. 38, n. 2/2, jan. 2016. ISSN 2617-7358. Available at: <https://bulletin-ecology.kaznu.kz/index.php/1-eco/article/view/320>. Date accessed: 14 july 2020.
Section
ТЕОРЕТИЧЕСКИЕ И ПРИКЛАДНЫЕ АСПЕКТЫ ЭКОЛОГИИ,БИОЛОГИИ И БИОТЕХНОЛОГИИ

Keywords

stevia; leaf extract; microorganisms; antimicrobial properties