Органикалық қалдықтарды анаэробты термофильді ашытудың биогендік элементтер құрамының өзгеруіне әсері

Авторлар

DOI:

https://doi.org/10.26577/EJE.2023.v75.i2.01
        144 154

Аннотация

Өсімдіктер мен жануарлардан алынатын шикізатты анаэробты термофильді ашытудың биогаз қондырғысынан (БГҚ) кейінгі эффлюенттің сұйық және қатты фракцияларындағы биогендік элементтер құрамының өзгеруіне әсері анықталды. Анаэробты ашыту процесінде органикалық қосылыстардың өзгеруі биогазды эффлюенттің сілтілі реакциясын тудырады. Сұйық фракцияның (фугат) және әртүрлі шикізаттан алынған қалдықтардың қатты фракциясының (дигестат) үлгілерін (ірі қара малдың көңімен және "Аграрка" биологиялық өнімін, шошқа көңін және ірі қара малдың төселетін көңін қоса отырып) салыстыра отырып, фугат үлгілеріндегі азот пен калийдің мөлшері тиісті дигестат көрсеткіштерінен асатыны анықталды, бірақ фосфордың мөлшері дигестатта жоғары (шамамен үш есе). Биогендік элементтердің құрамы бойынша эффлюент анаэробты термофильді ашытудан кейін ІҚМ көңімен және "Аграрка"биопрепаратын қосумен тағамдық өсімдік қалдықтарын қайта өңдеуден кейінгі қалдықтар басым болады. Биогаз қондырғысы қалдықтарының сұйық және қатты фракциялары шикізат түріне байланысты бастапқы шикізатпен салыстырғанда 40-60% – ға артық аммоний азотымен байытылған. Фугаттың құрамында 4-10% құрғақ зат пен калийдің негізгі мөлшері аз. Фугаттағы азоттың массалық үлесінің 80% - ы оның аммоний формасы болып табылады. Дигестаттың төмен күлділігі аясында жалпы көміртегі мөлшері жоғары (30% - дан астам).

Түйінді сөздер: эффлюент, тыңайтқыш, бастапқы шикізат, жалпы көміртек, қарашірік түзілуі, дигестат, фугат.

Жүктелулер

Как цитировать

Bayazitova, Z., Kurmanbayeva, A., Zhaparova, S., Belgibayeva, A., Tleuova, Z., & Temirbekova, N. (2023). Органикалық қалдықтарды анаэробты термофильді ашытудың биогендік элементтер құрамының өзгеруіне әсері. ҚазҰУ хабаршысы. Экология сериясы, 75(2). https://doi.org/10.26577/EJE.2023.v75.i2.01

Шығарылым

Бөлім

АНТРОПОГЕНДІК ФАКТОРЛАРДЫҢ ҚОРШАҒАН ОРТАҒА ӘСЕРІ ЖӘНЕ ҚОРШАҒАН ОРТАНЫ ҚОРҒАУ