Антиоксидантные свойства вегетативных частей облепихи

Авторлар

  • А. К. Кайынбаева Институт физиологии человека и животных
  • М. К. Мурзахметова Институт физиологии человека и животных
  • У. Е. Басыгараев Институт физиологии человека и животных
  • В. К. Турмухамбетова Институт физиологии человека и животных
  • А. Н. Аралбаева Институт физиологии человека и животных
        69 34

Кілттік сөздер:

перекисное окисление липидов,

Аннотация

Мақалада шырғанақтың түрлі мезгілдерде даярланған əртүрлі вегетативті бөліктерінің антиоксидантты қасиеттерін in vitro жағдайында зерттеу нəтижелері баяндалған. Зерттеулеріміз нəтижесінде өсімдіктің барлық бөліктерінен алынған экстрактілер антитотықтырғыштық жəне мембранатұрақтандырушы əсер көрсетті. Дегенмен өсімдіктің əртүрлі бөліктері нен алынған экстрактілердің оң эффектісінің көріну дəрежесі дайындалу мерзіміне байланысты өзгеріп отырды.

Библиографиялық сілтемелер

1. Bajpai M, Pande A, Tewari SK, Prakash D.Phenolic contents and antioxidant activity of some food and medicinal plants // Int J Food Sci Nutr.2005. – 56(4):287-91.
2. Prakash D, Suri S, Upadhyay G, Singh BN.Total phenol, antioxidant and free radical scavenging activities of some medicinal plants // Int J Food Sci Nutr. 2007. – 58(1):18-28.
3. Manach C., Scalbert A., Morand C., Rйmйsy C. and Jimйnez L. Polyphenols: food sources and bioavailability //Am.J.Clin.Nutrition. – 2004. – Vol.79.- № 5. – P.727-747.
4. Ratnam D.V., Ankola D.D., Bhardwaj V.,Sahana D.K., Kumar M.N. Role of antioxidants in prophylaxis and therapy: A pharmaceutical
perspective // J. Control Release. – 2006. – Vol. 113,№ 3. – P. 189-207.
5. Valko M, Leibfritz D, Moncol J, Cronin MT, Mazur M, Telser J. Free radicals and antioxidants in normal physiological functions and human disease// Int J Biochem Cell Biol. – 2007. – Vol.39, № 1.
– Р. 44-84.
6. Ohkawa H.O. Ohishi N., Yagi K. Assay for lipid peroxides in ani mal tissues by thiobarbituric acid reaction // Anal.Biochem. – 1979. – Vol. 95. –N 2. – P. 351-358.

Жүктелулер

Жарияланды

2016-01-14

Как цитировать

Кайынбаева, А. К., Мурзахметова, М. К., Басыгараев, У. Е., Турмухамбетова, В. К., & Аралбаева, А. Н. (2016). Антиоксидантные свойства вегетативных частей облепихи. ҚазҰУ хабаршысы. Экология сериясы, 35(3). вилучено із https://bulletin-ecology.kaznu.kz/index.php/1-eco/article/view/501

Шығарылым

Бөлім

ХАЛЫҚТЫҢ ДЕНСАУЛЫҒЫ МЕН БИОТАҒА ҚОРШАҒАН ОРТАНЫҢ ЛАСТАНУШЫЛАРЫНЫҢ ӘСЕРІН БАҒАЛАУ